søndag, april 25, 2010

Rett vest - ei reise på tvers av USA


Mor mi hørte en anbefaling av ei bok om USA på radioen før jul. Ho tenkte det ville være en god gave å gi en i familien som snart skal på utvekslingsopphold i USA. Da jeg kom over boka på Trondheim folkebibliotek, var det lett å låne med seg boka.

Reiseskildringen "Rett vest - Cape Cod to Big Sur" er skrevet av Morten A. Strøksnes og er utgitt på Gyldendal i 2009. Forfatteren dro til et USA med økende forskjeller, utflagget industri og sviktende internasjonal tillit. Selv dro han fra en personlig krise hjemme i Norge. Målet var å krysse kontinentet og prøve å forstå.

Planen min var å ta meg seg boka ut i solskinnet i dag, finne en benk og lese. Men det passet bedre å lese boka inne, ved siden av en datamaskin med tilgang til Spotify og Google Maps. Boka refererer nemlig til en rekke forfattere, sanger og historiske hendelser som det kan være greit å kunne slå opp. The Beach Boys hyllest til ulike biler på Little Deuce Coupe, Springsteens sanger om arbeiderklassen, amerikanske folkesanger og Eminems 8 Mile utfyller og underbygger skildringene i boka. Alle referansene kan gjøre det litt tungt å lese boka, men setter samtidig observasjonene inn i en sammenheng. Det er mulig å lese boka uten å kjenne til Kerouac eller Thoreau og det går lettere utover i boken.

Boka, eller rettere sagt noen av de tingene boka forteller om, provoserte meg. Det er forferdelig å lese om overgrep mot og utryddelse av indianerstammer på 1800-tallet. Det gjorde enda større inntrykk å lese om hvordan disse overgrepene fortsetter i dag, hvor gruvedrift og industrihensyn går foran bevaring av grunnvannsressurser og tradisjonelle landområder. På samme måte er frustrerende å lese om hvordan elite utnyttet systemene som førte til finanskrisen og så store, økonomiske vanskligheter for så mange vanlige folk.

Så hva er det som sitter igjen etter å ha lest denne boka? Portretter av amerikanere. Etter å ha bodd litt i USA veit jeg man kan si nesten alt om landet, og det vil være riktig. Det inntrykket man får fra Norge igjennom bøker, TV-serier og filmer er ikke akkurat feil, men det har endel hvite flekker. Denne boka gir et møte med noen flere vanlige, overraskende gjenkjennelige amerikanere.
visninger