lørdag, oktober 30, 2010

Noen dager er det som om ingeting når inn.
Ord blir bare ord og ingen mening.
Jeg orker ikke forholde meg til andres meninger.

Da er det godt med musikk og vakre bilder som sniker seg forbi sperrene.



Mer finner du på The Rabbit Room

torsdag, september 09, 2010

Siste rest av sommer

De siste dagene har det vært skikkelig godvær, bedre enn det meste av været som var i sommer på Kjeller og i Vestfold. Godvær må utnyttes og slik kan det gjøres i Trondheim:

1. Sykkeltur rund Jonsvatnet - rundt 4 mil fra byen, rundt og tilbake igjen. Litt opp og ned, ikke for mye trafikk, og flott natur. Underveis fikk jeg spist både bringebær, blåbær, tyttebær og et rognebær, og et markjordbær som hadde tatt feil av sesongen...

2. Frokost i en av Trondheim parker i solskinn er heller ikke værst. Bare nyte livet, se på småspurvene og ikke bekymre seg for morgendagen...

3. Plenene rundt Hovedbygget på Gløshaugen egner seg ypperlig for lesing. Selv om det var rått i grasset, var det så varmt i lufta at jeg kunne sitte å lese i 3 timer.

4. Samboer Kjersti stilte opp med grillspyd og salat, og turen gikk til Korsvika. Der var det veldig koselig og passe med folk. Grilling, solnedgang og en god venn er slettes ikke feil.

5. Seriøs lesing og så grilling i bakken bak IT-bygget med folka i klassen. Veldig deilig når det er så varmt at man må flytte seg i skyggen litt...

6. Tur til Sverresborg. Jeg var der i forbindelse med et prosjekt på skolen, så vi hadde ikke allverdens tid til å gå rundt, men området så veldig fint ut. Deilig å kunne ha gruppemøter ute.

Hva er dine beste forslag for å nyte en sommerdag i Trondheim?

tirsdag, august 31, 2010

Å begynne på master...

- er som å lære seg å sykle - ingenting klaffer og henger i hop før plutslig alt går i orden.
- er å bli tvunget til å måtte ta iniativ og snakke med folk - for første i mine 14 + år i norsk skole.
- er som å stå foran kakedisken på Aunegården i Tromsø - så mange kaker (og fag) som ser fantastiske ut og jeg er så redd for å ikke velge de aller beste.
- er å spesialisere seg og velge vekk fag og interesser.

Jeg er ganske sikker på at jeg er på rett plass og jeg gleder meg til forelesningene, artiklene som skal leses, oppgaver som må gjøres, klassetur, diskusjoner og lunsjer. Dette blir bra!

mandag, mai 17, 2010

Kortfilmer

National Film Board of Canada arrangerer en kortfilmkonkurranse på YouTube for tida. Her er mine favoritter:

Et portrett av ei emosjonelt tom jente:

En hyllest til jordmødre og fødende kvinner:

En overraskende historie fra et fengsel:

Det er ikke alltid jeg har fått så mye ut av kortfilmer tidligere. Fordelen med å se dem på YouTube her er at man kan lese andres kommentarer og forstå litt mer.

søndag, april 25, 2010

Rett vest - ei reise på tvers av USA


Mor mi hørte en anbefaling av ei bok om USA på radioen før jul. Ho tenkte det ville være en god gave å gi en i familien som snart skal på utvekslingsopphold i USA. Da jeg kom over boka på Trondheim folkebibliotek, var det lett å låne med seg boka.

Reiseskildringen "Rett vest - Cape Cod to Big Sur" er skrevet av Morten A. Strøksnes og er utgitt på Gyldendal i 2009. Forfatteren dro til et USA med økende forskjeller, utflagget industri og sviktende internasjonal tillit. Selv dro han fra en personlig krise hjemme i Norge. Målet var å krysse kontinentet og prøve å forstå.

Planen min var å ta meg seg boka ut i solskinnet i dag, finne en benk og lese. Men det passet bedre å lese boka inne, ved siden av en datamaskin med tilgang til Spotify og Google Maps. Boka refererer nemlig til en rekke forfattere, sanger og historiske hendelser som det kan være greit å kunne slå opp. The Beach Boys hyllest til ulike biler på Little Deuce Coupe, Springsteens sanger om arbeiderklassen, amerikanske folkesanger og Eminems 8 Mile utfyller og underbygger skildringene i boka. Alle referansene kan gjøre det litt tungt å lese boka, men setter samtidig observasjonene inn i en sammenheng. Det er mulig å lese boka uten å kjenne til Kerouac eller Thoreau og det går lettere utover i boken.

Boka, eller rettere sagt noen av de tingene boka forteller om, provoserte meg. Det er forferdelig å lese om overgrep mot og utryddelse av indianerstammer på 1800-tallet. Det gjorde enda større inntrykk å lese om hvordan disse overgrepene fortsetter i dag, hvor gruvedrift og industrihensyn går foran bevaring av grunnvannsressurser og tradisjonelle landområder. På samme måte er frustrerende å lese om hvordan elite utnyttet systemene som førte til finanskrisen og så store, økonomiske vanskligheter for så mange vanlige folk.

Så hva er det som sitter igjen etter å ha lest denne boka? Portretter av amerikanere. Etter å ha bodd litt i USA veit jeg man kan si nesten alt om landet, og det vil være riktig. Det inntrykket man får fra Norge igjennom bøker, TV-serier og filmer er ikke akkurat feil, men det har endel hvite flekker. Denne boka gir et møte med noen flere vanlige, overraskende gjenkjennelige amerikanere.

onsdag, mars 03, 2010

Ben Shive

Jeg skal gi dere et lite tips om en lite kjent skatt av en CD, "The Ill-Tempered Klavier" av Ben Shive.

Musikalskt leker den med alle stiler, med hauger av referanser hvor de fleste går over hodet på meg. Likevel funker det.
Tekstlig er det som å lese god lyrikk. Ingen ord er på slump. Tekstskrivninga er utført som et godt håndtverk, med metaforer og sanger med mange lag.
Tekst og musikk er skreddersydd, det kunne ikke vært noen annen melodi til tekstene, eller noen annen tekst til melodiene.

Det handler om moden kjærlighet, gode minner, sorg, liv som kastes bort og liv som leves selv når det er slitsomt. Det er sanger som har håp som klangbunn, men som ikke gir pådytta svar eller må ende godt.

Hvis dere tror meg, kan dere høre selv:
New Year, The Old Man, 4th of July og 97.

Mine favoritter er "Out of Tune", "Rise up", "Do you Remember" og "Nothing for the Ache" som kan høres her.

Musikken kan kjøpes i The RabbitRoom Store eller på iTunes.

En lang og grundig anbefaling av albumet: Shive Arrives: A Song by Song Commentary on The Ill-Tempered Klavier.

tirsdag, februar 23, 2010

Fastetid

Jeg leser Stuff Christians Like, ler, og tenker det er godt å vite jeg ikke er aleine om å være ærlig, og ikke "gir opp" noe i fastetida.

Jeg leser om de syv dødssyndene hos Jakob Arvola, og skulle ønske at kirka kunne snakke litt mindre polert og ensidig og litt mer ærlig om synd.

Jeg ber Vesper i Nidarosdomen og kjenner meg hjemme.

torsdag, februar 11, 2010

Strikkekos

Jeg hører nesten bare på musikk på dataen, ofte mens jeg leser andre ting eller programmerer. Det er jo greit å ha musikk på i bakgrunnen, men noe musikk fortjener å få bli lytta til uten forstyrrelser.

I det siste har jeg satt meg ned på kvelden med musikk og strikketøy og lytter. Jeg får hørt skikkelig etter på musikken og klarer å strikke uten å gå lei. Fantanstisk.

Spillelista har bestått av følgende:
Melissa Horn anbefalt av Hallgrim
Herborg Kråkeviks to siste plater Annleis enn i går og Kvar ein dag, anbefalt av Cathrine
Andy Osengas The Morning (tekster her)
og litt Pierce Pettis anbefalt av The Rabbit Room.

Og strikkeoppskrifta fant jeg hos Johanne.

Jeg er så takknemlig for alt det nettet gir meg. Samtidig er det godt med en pause iblant. Takk for anbefalingene!

tirsdag, februar 09, 2010

Bibellesing

På lørdag var temaet på ungdomsforeninga i Betania "Hvorfor og hvordan lese i Bibelen". Jeg var mest interssert i "hvordan" delen, og Gunnar Johnstad kom med noen gode råd:
- lese i sammenheng
- lese under bønn
- lese fra alle deler av bibelen
- lete etter Kristus i alle tekstene
- bibelen ble i utgangspunkt lest i felleskap

Jeg hadde lyst å spørre om litt av hvert etterpå:
- Er det noen bøker i Bibelen som er viktigere å lese enn andre, på den måten at vi burde lese de oftere?
- Går det an å lese for mye i bibelen på egenhånd? Burde vi først og fremst lese sammen (på møter, i bibelgrupper)?

Tidligere i år kom jeg over en bibelleseplan jeg hadde lyst å prøve. Den innebærer at man har et bokmerke for hver dag, og leser i en type bøker for hver ukedag. På den måten får man lest fra hele bibelen, uten å bli sittende fast i Mosebøkene eller Jeremia i flere måneder. Samtidig er det ikke krise om man glemmer å lese en dag (det skjer!), som det kan være i mer strukturerte planer.
Mandag: Mosebøkene
Tirsdag: Evangeliene + Apostlenes gjerninger
Onsdag: Historiske bøker i GT
Torsdag: Profetene i GT
Fredag: Brevene i NT + Apostlenes gjerninger
Lørdag: Salmene, Job, Ordspråkene, Forkynneren, Salomos høysang
Søndag: valgfritt/søndagens tekst

Hentet fra Between Two Worlds
Flere bibelleseplaner 1
Flere bibelleseplaner 2

Jeg sa jeg hadde lyst å prøve. Det får vente litt, for den tingen jeg glemte hjemme når jeg flytta, var selvfølgelig bibelen. Det er godt det fantes et ny-testament det jeg bor. Det var kanskje godt, for jeg fikk en pause fra Jeremia. Det er lenge sida jeg har lest i evangeliene, og teksten virker "ny" når jeg leser den på nynorsk.

Hvis du bruker en bibelleseplan, hva synes du fungerer?
Og hvorfor er det så vanskelig å snakke om det vi har hørt etter møtet?

lørdag, januar 16, 2010

Mine stillheter

Jacob Arvola skrev denne uken om at stillheter kommer i mange varianter. Det var veldig fint å lese. Jeg tenkte jeg skulle dele noen av de stillhetene jeg liker best med dere.

Stillheten i et bebodd hus som har lagt seg. Kjøleskapet som durer svakt, treverket som strekker seg og knirker. Kanskje litt svak knitring fra vedovnen. Når det er så stille at jeg kan høre hva slags vær det er ute. Når det er så stille at ingenting forstyrrer meg og tankene mine.

Stillheten til en by som sover. Noen biler i det fjerne, mennesker som tar farvel, skritt, åpne soveromsvinduer, vinden som blåser svakt, vann som renner i rør, bekker og ut i havet. Lyder som er dempet og omformet av husene, hekkene og gjerdene.

Stillheten på en morratrøtt buss. Lyden av nikk, ytterklær. Billettmaskinen som piper i det fjerne. Friheten til å la være å si noe. Alt overdøvet av motoren som vugger meg tilbake i søvn.

Hvilken stillhet liker du best?
visninger