tirsdag, august 21, 2012

Mine tips for å leve på studielån

Ellers i verden er det luksus for studenter å ha soverom uten å dele det med noen. Det er helt normalt å bruke tre kvarter med kollektivtransport for å komme på universitetet. Det er ikke uvanlig å bo med sine foreldre, fordi man må.

Vi er veldig priveligerte som studenter i Norge med den studiestøtten vi har. Men det skal ikke så mye til før det blir veldig knapt med studielånet: noen legebesøk, tannlegetimer eller dyr husleie spiser grovt av budsjettet.

Etter mange år som student har jeg samlet noen tips for å kunne leve så greit som mulig på studielån og stipend.

Penger

- Sett over store deler av stipendet som kommer i august og i januar over på sparekonto
- Ha en buffer av penger - og overfør tilbake når det brukes av det - så man kan bestille billetter og handle inn stort. Det er dyrt å ikke ha penger tilgjengelig.
- Ikke bruk kredittkort eller handle på avbetaling - det er dyrt.

Bolig

- Bo i kollektiv - bruk nettverk og litt krefter for å bo sammen med folk du trives og kommer overens med.
- Bo billigere usentralt i starten - studenthybler blir ledig etterhvert, noen får ledig plass i et kollektiv. Neste år, i mai/juni så er du klar til å finne et godt sted å bo - før førsteårsstudentene har kommet inn og prøver å finne seg noe.

Mat

- Ta med matpakke - eller ha et skap på skolen med knekkebrød og annen mat.
- Ta med "snacks" selv - frukt, litt sjokolade, noe hjemmebakt - billigere enn å kjøpe på innpuls.
- Lag store porsjoner av middagsmat og frys ned - eller finn en venn og bytt på å lage mat til hverandre. Det er billigere å lage store porsjoner enn mange små.
 - Finn den BILLIGSTE matbutikken, og handle der.
- Når noe er på tilbud - sjekk at det faktisk er tilbud, og ikke noe som bare er litt mindre dyrt.
- Slutt å bry deg om merker noen år - billigste sort jus funker like bra som premium når man lever på budsjett, det går fint å spise vanlige tomater istedenfor fancy cherrytomater...
 - Lag mat med drøye matvarer som bønner, linser, ris, løk og kål. Sjekk ut innvandrerbutikker.

Transport

- Sørg for alltid å låse sykkel med god lås.
- Finn ut om du virkelig trenger månedskort på buss. Regn ut hvilke måneder du trenger og hva som er rimeligst betalingsmåte ellers.

Jobb

- Jobb i sommerferien. Men sørg for å tid til å slappe av også. Noen studier ender tidlig - i mai, andre varer lengre.
 - Relevant jobb: søk på jobb som undervisningsassistent, øvingslærer, kollokvie-gruppeleder - ok betalt igjennom universitetet. Eller som f.eks intruktør gjennom studentidretten.
- Tekniske fag: få tak i IAESTE Trondheims sommerjobbskatalog - og søk på jobber der. Mange har søknadsfrist januar og februar, noen er tidligere enn det.
- Ikke-tekniske fag: vær kreativ og selg deg selv: selv tekniske bedrifter (som har greit med penger) trenger ikke-tekniske folk.

Dyre vaner

- alkohol er dyrt
- spise ut er dyrt
- røyk og snus er dyrt
- handle klær er dyrt - å bytte med venner eller å finne noe brukt er gode alternativ
- bil er dyrt - du kan ta endel taxiturer eller leie bil noen ganger for årsavgift, forsikring osv. 

Studier

- Ikke kjøp ei pensumbok før du VET du trenger den. Bøker kan lånes for kort tid på biblioteket, finnes på noen lesesaler. Fjordårsstudenter er kanskje villig til å låne deg boka et semester. Kjøp brukt, f.eks gjennom ibok.no. Kanskje du ikke trenger boka i det hele tatt, eller at den er helt umulig å lære noe av. Kjøp de bøkene som var veldig bra og nyttige når du trenger dem.
- Selv om mat og kaffe i kantina har "studentpriser" blir det lett dyrt i lengden.
- Benytt de mulighetene som fins for å få gratis mat - rekrutteringsmøter, bedriftspresentasjoner. Om det ikke finnes, prøv å sette igang noe. Endel bedrifter vil rekrutte bra folk - og er villige til å bruke ganske mye penger på det.

Helse og idrett

- Samskipnaden kan ha et godt tilbud til studenter med rådgivning og psykologtjeneste
- Noen samskipnader har ordninger som gjør det rimeligere å gå til tannlege.
- Ved store helseutgifter (lege, fysioterapaut, briller/linser, psykologtjeneste og/eller tannlege) gir de fleste studentsamskipnader en viss støtte.
- Bruk studentidrettsmedlemsskap - billigere enn å trene hos andre.

Å gi penger

- Begynn å gi penger mens du ikke har så mye. I tillegg til løfter i Bibelen om å gi, så  er det lettere å venne seg til å gi når det dreier seg om hundrelapper, og ikke tusenlapper.

Sosialt liv

- Vær kreativ når det gjelder hva man gjør når venner treffes - det er dyrt å gå på kino hver gang - båltur i skauen eller spillkveld hjemme kan være like hyggelig.
- Engasjer deg som frivillig eller bli medlem et sted: mye sosialt og mye opplevelser gratis eller rimelig.
- Ta deg råd til litt utover å bare eksistere: du skal være student i 3år eller 5 år.

Hva er dine tips for å komme lengst mulig med studielånet?

3 kommentarer:

  1. Marit, I have read this through Google translate, and I really enjoyed it! You're very wise. I have tried to follow similar strict budgets but have failed at times. Especially when I hung out with Tor! Because he always eats out and it becomes such a temptation. I have already sent him the link because I think he could really learn a thing or two from you! ;)

    SvarSlett
  2. Gode forslag, ikke minst det å sjekke opp invandrerbutikker. ;)

    Når det gjelder jobb så kan det anbefales å prøve å få taxilappen i byen du bor i. Veldig fleksibel jobb, og alt man egentlig trenger å gjøre (utenom å finne et selskap som arrangerer kurs) er å pugge kartboka før kjentmannsprøven. (Bruk et par-tre dager.) Helt ok lønn, og du kan som regel jobbe akkurat så mye som du vil. Du må dog ha hatt førerkort i minst 2 (plettfrie) år.

    SvarSlett
  3. Brooke: good to be to help for my cousin!
    Björn: takk for tips!

    Kom over denne i dag: http://youtu.be/t_N7MAr98CI - selv om utdannelse er dyrt (særlig i USA) så er det fortsatt verdt det, var konklusjonen.

    SvarSlett

visninger