fredag, november 13, 2009

Litt anti-janteblogging

I sommer var jeg på kunstutstilling og tenkte mye på forholdet mellom kultur og tro. Som når kristendommen får mindre innflytelse i Norge, hvordan påvirker det kulturen?

LS i sommer snakket noen av oss om ulike kulturer og land vi hadde vært i. Og vi snakket om hva som er bra og mindre bra med vår egen kultur. Det er ikke bare andre kulturer som har trekk som kan være ødeleggende. Om noen ungdommer sliter med å finne én ting de er gode til eller én ting de liker med seg selv, er ikke kulturen helt sunn.

Jeg har lett for å se hva andre er gode til og så sammenligner jeg meg selv med andre. Jeg synes det er vanskeligere å finne ting jeg liker med meg selv. Så for å ta opp et internett-meme fra i sommer og prøve på litt kulturforandring, så har laget denne lista over ting jeg kan like med meg selv:

Ting jeg liker om meg selv:
1. Engelsktalende: Et av mine værste fag på skolen har blitt et språk jeg mestrer og som gir meg nye impulser og masse glede.
2. Utforskende: Jeg dro til USA som utveksligsstudent for å forstå landet som har så stor innflytelse, men som gjør så mye uforståelig sett med norske øyne. Jeg studerer data fordi det er rundt på alle kanter, men veldig få veit hvordan det virker. Jeg prøver å forstå den andre sida.
3. Tar ordet i store sammenhenger. Lurer jeg på noe, så er det sikkert noen andre som lurer på det samme. Og det blir jo ikke noe diskusjon om ingen sier noe, tenker jeg mens jeg er livredd for å ha sagt noe dumt.
4. Hjelpsom: jeg hjelper gjerne til å rydde inn oppvaska, finner ut noe på nettet for deg eller deler det jeg veit.
5. Lesende: jeg er glad i å lese, kan lese godt og leser mye.
6. Oppmuntrer: jeg skriver lapper, kommenterer, lager kortbøker...
7. Gjennomtenkt: Av og til buser jeg ut med ting. Men vanligvis har jeg tenkt lenge, på alle sider, omformulert meg og omformulert meg igjen.
8. Leter etter sammenhenger: Jeg elsker allusjoner. Det er fantastisk når et bregrep i ett fag kan gi mer mening til konsept i et annet fagfelt. Og av og til finner jeg sammenhenger som egentlig ikke er der.
9. Integritet: Jeg tar toget istedet for fly, selv om det tar lengre tid, jeg spiser mindre kjøtt, fordi jeg vil bruke mindre ressurser. Er jeg overbevist om noe, så lar jeg det få konsekvenser.
10. Jeg kan nyte øyeblikket. God mat, noe som er stilig laga eller en fin blomst.

Har du lyst, får du gjerne lage din egen liste på bloggen din eller et annet sted.

mandag, november 09, 2009

En liten RSS-intro

Jeg har brukt mail og lest nettsider ganske lenge. Jeg har brukt oppslagsverk og lest nyheter. Men en dag fant jeg en RSS-leser, og det var da livet på nett forandret seg.

En RSS-leser er en måte å abonnere på blogger og nettsider. Man får beskjed når det kommer nye innlegg og kan lese innleggene enten i leseren eller gå til bloggen/nettsida. I tillegg går det an å spare innlegg. Det er spesielt bra å ha en RSS-leser når man har lyst å følge blogger som sjelden poster nye innlegg eller når en følger mange blogger.

RSS-leseren min er kanskje den nest viktigste nett-tjenesten jeg benytter, utenom epost. Der følger jeg med venners blogger, samfunnsdebatt, teknologidebatt og blogger innenfor temaer jeg er interessert i. Jeg har ikke lenger samme behov for TV og nyheter, for de tingene som interesserer meg har ofte noen bloggere allerede skrevet om.

Det er mange RSS-lesere å velge mellom: Bloglines, Google Reader og en haug andre. Jeg bruker Bloglines og synes beta-utgaven funker ganske greit. Jeg skal gi en liten beskrivelse i hvordan du kan bruke Bloglines til å lese blogger. Om du vil ha en annen RSS-leser, så er det sikkert beskrivelser der ute på webben om hvordan en går fram.

Bloglines i noen enkle steg:
1. Gå til http://www.bloglines.com/. Skriv inn epostadresse og passord. Du vil få en mail: åpne den og klikk på lenken, så blir du bekreftet som bruker.

2. På venstre side i Bloglinesskjermen er det en knapp som heter "Add". I midtfeltet kan en da skrive inn i "Blog or Feed URL"-feltet adressa til en blogg eller nettside man vil følge, og trykke på "Subscribe". Du kan jo begynne med meg: maritane.blogspot.com.
Da kommer det av og til opp flere bokser med navnet til bloggen (det er flere forskjellige rss-feeds). Jeg pleier å huke av i den med flest andre brukere. Det spiller vanligvis ikke noen stor rolle hva du velger.
Dersom det bare er en boks, huk av denne.
Noen blogger har ikke RSS-feeds og da vil du får beskjed at Bloglines ikke finner noe feed. Det er ikke så mye å gjøre med det.
Instillingene lenger ned går fint an å stå som de er. Trykk nederst på "Subscribe".

3. For å lett kunne abonnere på blogger en kommer over: Trykk på linken til venstre som heter "Easy Subscribe Bookmarklet" og følg istruksjonene i forhold til hvilken nettleser du har. Da kan du bare trykke på bokmerket neste gang du vil legge til en blogg i leseren.

4. For å finne blogger å lese kan du trykke på lenka til venstre som heter "Top 1000". Det er de 1000 mest abonnerte bloggene i Bloglines, og har alt fra mat til data til strikking. En kan også finne blogger å lese i blogginnlegg, i blogglister (som til høyre her på bloggen) og i blogglistene til bloggene i blogglista her osv.

5. Jeg liker betaversjonen av Bloglines best. Den får du ved å bytte ut "www" med "beta" og logge inn med samme brukernavn og passord. Betaversjonen gjør at en kan markere enkeltinnlegg som lest, uten å lese alle innleggene fra en blogg på en gang.

6. Det går an å lage grupper/mapper for å organisere bloggene. Jeg har mapper for venner, humor, teknologi, blogger jeg prioriterer og blogger jeg prioriterer ned når jeg har mindre tid.

7. Det er lov å slette blogger i leseren når en ikke lenger vil lese dem. Det er lov å hoppe over innlegg. Det er lov å trykke på "Mark all feeds read". Det er lov å ha blogger på prøve, før en veit om en har lyst å lese de eller ikke.

Lykke til!

lørdag, oktober 31, 2009

Lest siste uka

Jeg tenkte jeg skulle dele hva jeg har funnet på nettet den siste uka. Kanskje noen andre også synes det er interessant?

1. Jason Gray skrev et stykke kalt Making Peace with Halloween, som handler om hvorfor/hvorfor ikke feire halloween som kristne og hvordan feire/ikke feire. Mye å tenke på, lite fasit. Les også kommentarene, de har mye å komme med.

2. Hvorfor ord for mamma og pappa er så like på så mange språk?. Where do mama/papa words come from? a vLarry Trask, Department of Linguistics and English Language, University of Sussex.

3. Jeg bor i godtegrisenes land. SVT forteller at svensker spiser mer godteri enn noe annet land i Europa. Så langt har jeg klart å holde meg unna smågodthyllene, men det har blitt endel tørket frukt og nøtter.

4. Goodreads har en sitatfunksjon som er artig. Gå til explore -> qoutes, og finn favorittsitat fra bøker og forfattere du har lest. Jeg fant endel bra sitater av Tolkien, C. S. Lewis og Maya Angelou.

5. Jeg har laget litt Fried Rice de siste ukene. Sist gang jeg laget det, gjenkjente kineseren som bor i huset her retten! Jeg veit ikke helt hvordan man skal lage det, og tenkte at youtube kanskje kunne gi meg svaret. Det er visst mange forskjellige måter å lage fried rice på. Denne var den morsomste og kanskje minst kinesiske:

torsdag, oktober 29, 2009

Dagens middag

Det er veldig sjelden jeg lager mat fra halvfabrikata og at jeg ikke endrer oppskriften. I dag gjorde jeg begge deler. Men det skal sies at oppskrifta var amerikansk, anbefalt av vertsmora mi og innehold spennende ingredienser.

Innhold:
2 kyllingbryst
1 pakke tacopulver - kylling og krydder stekes på sterk varme
2 dl salsa/tacosaus
1/2 - 1 dl aprikossyltetøy (eller appelsin, eple, jordbær eller det du har) - ha i salsa, syltetøy og evt litt vann og la det trekke / koke, men du koker ris.

Det smakte godt og var mettende. Minnet litt om sur-søt saus uten å være verken så søt eller sur, men med en god tacosmak. Jeg tenker det er enda bedre med en stor, god salat til, og kanskje litt brød.

Mer instruksjoner finner du her.

onsdag, september 23, 2009

Litt for nerden i meg

xkcd utgir bok: xkcd: volume 0. Men det er kanskje ikke nytt for de som leser xkcd. Og for de som ikke leser xkcd er det kanskje ikke relevant.
Fra websida:
Warning: this comic occasionally contains strong language (which may be unsuitable for children), unusual humor (which may be unsuitable for adults), and advanced mathematics (which may be unsuitable for liberal-arts majors).

Jeg kom over konkurransen IOCCC hvor målet er å skrive de mest kreative, forvirrende og obskure C-programmene som mulig. Det kan være en fordel å ha tatt inf-2201 ved UiT for å forstå hva som foregår. Jeg gjør ikke det, men det var artig lell å se hva som kan skrives.

Noe fra iDét på LTH:
- microer innstilt på ulike tidssoner: Canberra, Phnom Penh osv.
- 0XCAFE
- /dev/toa1 og /dev/toa2
- "The garbage collector does not work here"
- En blinkmojt (aka det Tromsbuss har i bussene for å vise neste stoppested) hvor en kan telnette inn meldinger.

søndag, september 20, 2009

Ny look

Nå har jeg fått oppdatert utseende på bloggen. Det ble en standard mal, men bedre enn slik den var tror jeg. Jeg har ikke hatt ork til å gjøre noe med det tidligere, og har tenkt at "alle" andre leser bloggen min i en RSS-leser, som jeg gjør med de fleste blogger jeg følger. Men jeg tar kanskje feil.

Jeg har oppdatert lenkelista på sida. Det er ikke alle bloggene jeg leser like nøye lenger, men alle har jeg lest nøye en tid og anbefaler dem. Det betyr ikke at jeg står for alt som er skrevet på disse bloggene. Det er sunt med litt ulike perspektiv og noen tanker å bryne seg på :-)

Når den gjelder oppdateringsfrekvensen, så variener den og det vil den gjøre. Om en leser blogger med en RSS-leser gjør det ikke så mye, man får uansett beskjed når det kommer nye innlegg. For dere andre: dere får sjekke innom med ujevne mellomrom.

Blogginnleggene spenner over en salig blanding av temaer. Det kommer det sikkert til å gjøre fremover og. Om det er noe dere VIL jeg skal skrive mer om, så er det lov å komme med ønsker. Og om dere vil ha kortere/lengre innlegg, mer bilder, anbefalinger, engelsk, eller andre ting. Ellers forsetter jeg i mitt eget spor.

Skörd

Det er høst i Lund for tida. Ikke kalde-netter, nattefrost-, snø-på-Tinden-høst, men frukthøst. Plommer på trærne i hagen, epler som faller fra trærne, illrøde nypebusker og rognebærtrær. Og lukt av (råtende) frukt i lufta. Jeg måtte bare ut for å ta bilder.



Alt senser at vinteren kommer nå. Det er ikke lenger tid til å produsere blomster til glede og nytelse. Det gjelder å bære frukt før det er forseint. En tid for sommer, en tid for høst.

tirsdag, september 01, 2009

Første dagene i Lund

Tida går fort og utrolig sakte på en gang. Jeg har vært her ei knapp uke. Jeg har gjort så mye. Ikke at jeg har fått gjort så mye, men mer at uansett hva jeg gjør så må jeg tenke meg om. Rutinene, kjennskapen, automatikken er ikke der enda.

- Jeg har gått meg bort, dvs sykla meg bort. Syklet i ring, sykla og kommet ut helt på feil plass. Jeg har visst ikke retningssans, iallefall ikke uten fjell, og ei sol som går etter klokka i Tromsø.

- Jeg har kommet meg til noen matbutikker, etter diverse omveier. Og i dag fant jeg en stor, flott ICA Kvantum, rett på skoleveien. Nå er både matlyst og handlelyst reddet for dette semesteret.



- Lund er en genial sykkelby. Egne sykkelfelt, bilene har vikeplikt (og er veldig ivrige på å vike), egne lys for sykler i lyskryssa. I dag fant jeg til og med en høytrykksluftstasjon (sånn bensinstasjoner har for biler) for sykler rett utenfor bygget "mitt" på universitetet. Nice.

- Jeg har redusert antall innlegg i RSS-leseren min med et firesifret nummer. Blant annet har jeg endelig fått lest slutten på Pioneer Womans kjærlighetshistorie. Det er det nærmeste jeg har vært å lese en ukeblad-føljetong. Sånn det ser ut på skolen nå, blir det ikke så mye tid til å lese blogger fremover. Prioritering...

- Jeg har snakket med noen svensker. Ikke værst til å være utvekslingsstudent. Og så har jeg truffet andre utvekslingsstudenter, særlig tysktalene. Etter at jeg sa alt jeg kunne fra tysktimene: "Meine Name ist .... Das Wetter ist herlich", endte jeg opp med å svare på hva som var rett å si på svensk. "Ikke hør på meg, jeg kan ikke svensk, men i Norge sier vi..." og forklarte hvorfor "dinner" heter middag, selv om det er seint på ettermiddagen, norsk krigshistorie og om Svalbard.

Språk er vanskelig. Skal jeg snakke engelsk eller svensk når det er svensker og nordmenn og utvekslingstudenter samla? Er det frekt å snakke på vei på norsk, når jeg snakker med nordmenn, men med andre tilstedet? Jeg liker jo ikke at andre plaprer i vei på sitt eget språk, men det blir kunstig å snakke engelsk i Sverige. Og hva skal jeg snakke til foreleserne: Når de ikke er svenske, men sikkert/kanskje/burde forstå svensk. Hjernen min stopper å tenke i sånne situasjoner, og det er ikke helt bra.

- Jeg er inne i et kirkelig kultursjokk. Etter å ha gått i en lav-lav-lavkirkelig forsamling i 5 år, har jeg begynt i en høy-høykirkelig en her i Lund. Jeg tror jeg trives med det, men det er litt av en overgang. Godt jeg fikk med meg to gudstjenester i Dnk og en katolsk messe i sommer.

- Jeg bor i et hus som er helt mørkt i 11-tida på kvelden. De andre to som bor her har fornuftige, voksne leggetider. Blir litt påvirka jeg og :-).

- I dag var første skoledag. Jeg er fornøyd med faga jeg har valgt, og gleder meg til fortsettelsen.

søndag, august 30, 2009

Boknettet

I mangel på netttilgang i sommer, har RSS-leseren min fylt seg opp. Og siden skolen ikke har startet, har jeg tatt en skikkelig sjau med å komme meg oppdatert (og slettet noen feeds). Det er omtrent like vanskelig som å kaste klær - men det har jeg jo fått litt øving i i det siste.

I lesinga mi har jeg funnet noen ting som kanskje noen andre vil ha nytte av. I allefall om en er litt over gjennomsnitt interessert i bøker. "Jeg er ikke nerd, jeg er bare dedikert" - for å stjele et sitat fra bloggen til Hanna Marie.

1. Litteraturbloggen Bokmerker skrevet av noen litt.vit-ere og andre og handler om alt fra tegneserier til samtidslitteratur. Jeg har ikke sjans til å lese alt, men jeg finner av og til noen godbiter der.

2. Hanna Maries blogg har de beste sitatene jeg veit om. I tillegg skriver ho om bøker ho leser (og ho leser mye) og om endel annet. Anbefales.

3. På leit etter billige bøker som er gått ut av salg fra forlaget. Sjekk ut Bokbuffeen der du kan kjøpe bøker fra restopplaget rett fra forfatter. Jeg fant et par bøker jeg har lest, og mye ikke så interessant nå. Men det kan jo være nyttig å vite at sida eksisterer når en får bruk for den.

4. En snadderbit til slutt: Bibliotekenes svar på failblog og cakewrecks. Sjekk ut http://awfullibrarybooks.wordpress.com/ for bøker som burde vært kasserte for lengst.

Oppdatert:
5. Ørjan tipsa meg om: det ultimate sosiale nettstedet for bok folk, http://www.goodreads.com/. Fikk lyst å sjekke det ut.

lørdag, august 29, 2009

Ankommet Lund

Nå er det snart klart for et nytt semester. Jeg har kommet meg til Lund, kommet litt i orden på rommet, fikset nytt svenskt nummer (finnes på facebook og skype - eller send meg en mail). Skolen starter ikke før på tirsdag, så kanskje jeg får hatt litt "ferie" først, eller gjort ferdig noen prosjekter.

Det kan jo hende det blir litt mer aktivitet på denne bloggen når jeg både er utenlands og har tilgang til nett.

lørdag, juni 27, 2009

Kladdeblokk

Jeg må bare skrive ned noen ting her, så jeg finner de igjen når jeg trenger de. Og så kan jeg jo dele, om det fortsatt er noen som leser denne bloggen:

Jeg fant flott musikk via bloggen til Susanne: Regina Spektor
Se på videoen iallefall: spennende tekst og flott video.

Jeg prøver å leite etter innlegg noen skreiv om blogging som uttrykte det jeg ville skrive om sosiale media. Og så trengte jeg den linken i dag for å kommentere på en annen blogg, og finner det ikke...

og jeg fant det endelig, (etter å ha lagt til minst en blogg i RSS-feeden min). Jeg tenker jeg skal lage et RSS-reklame-dummies innlegg snart. Lenka, ja: fra Deliriums blogg.

Og så har noen laget en fin oppsummering av bofelleskapet mitt i år. Det er noen fine bilder i innlegget fra Cathrine.

Det ser ut som det snart blir litt netttilgang for meg (utenom jobb), så det er ikke sikkert det blir så mye innlegg framover. Forhåpentigvis blir det tid til andre ting, som scrapbooking, lesing og orientering og fjellturer.


søndag, mai 03, 2009

Mine multesteder på nettet

Multesteder er noe man passer veldig godt på. Noen steder som er hemmelige, eller som en kanskje deler med noen spesielt utvalgte. I overført betydning blir det steder som er spesielt verdifulle, vakre, steder som gir noe spesielt.

Jeg har noen steder på nettet hvor jeg får se "det vakre, det gode, det sanne".  Noen steder som setter ord på livet og Gud på en måte jeg ikke klarer selv. Noen steder som jeg gjerne vil skal forme og som former meg. Jeg skal liste de opp med noen forslag til hvor dere kan begynne å lese.

Oppbyggelig:
Et felleskap av forfattere, kunstnere, musikere, forkynnere som skriver om det de tenker på. Flotte kommentarfelt fylt av kjærlighet, ærlighet og humor.
Les og hør for eksempel på: 
En hverdagslig historie som utfordrer og forteller om Guds kjærlighet.
Flotte prekner fra påske.

Tidligere prest i Den norske kirke, dominikanerpater. 
Korte andakter som tar Bibelen og livet på alvor.
Treffande kommentarer om det som skjer i samfunnet.
Og dikt.

Litt mer debatt:
Alf Gjøsund skriver om det som opptar ham. Sjelden helt politisk eller "kristelig" korrekt, men heller litt ubehagelig. Jeg tror vi har godt av å få fram nyansene. 

To unge gutter som skriver om tro, apologetikk og andre ting. De argumenterer ofte godt for det de skriver, og havner du i en vanskelig samtale om kristendom, kan det godt hende de har vært borti noe lignende.

Rein debatt:
Om du ikke har sjekket det ut enda: gå til verdidebatt.no - Vårt Lands nye debattforum. Det er endel interessant der allerede.

torsdag, april 02, 2009

Grunner for glede

1. Grunner til å smile

 

2. Sant, morsomt, vakkert og godt
Et par ganger denne uka har jeg satt på dette albumet, og jeg har fått tilbake humøret, motivasjonen, smilet...
Acoustic Storytime by Jason Gray. 56 kr i iTunes.

3. Påskemåltid med medboerne mine. 
Takk Cathrine!

onsdag, mars 18, 2009



Ille. Som å integrere i uendelige forløkker i søvne - da er det noe som er helt galt et sted.

mandag, mars 16, 2009

Håp


Uttrykk for tida vi lever i, håp og spennende fortellergrep.
Via Lisa

onsdag, mars 11, 2009

Foss for us

Fant ei side jeg bare må dele: http://fossfor.us/.

Den handler om bra, open source, software og hvordan den kan brukes. Musikkspillere, statistikk og matteverktøy, nettlesere, bildebehandlingsprogram, program for personlig økonomi osv...

Så hvis du er på leit etter et program som gjør det du tenker du skal gjøre, men ikke veit hvilket program det er, sjekk ut sida!

fredag, februar 27, 2009

Gamle norske bilder



The Library of Congress har lagt ut bilder fra arkivet sitt. Artig å se hvordan ting har forandra seg på 100 år og samtidig er så gjenkjennelig.

Det var artig å bla igjennom og finne bilder av steder jeg har vært - Telemarkskanalen, Bergen, Adventfjorden, Trondheim... - på akkurat samme stedet med samme utsikten.

Det er færre, men finere hus, mindre og smalere veier, og om jeg har rett, litt mindre trær og grønt på bildene? 

Via: http://www.bardvegar.no/ - utdanningsministerens blogg.

tirsdag, februar 24, 2009

Hva skal jeg bruke bloggen til?

Det er en stund siden jeg var aktiv her på bloggen. Samtidig bruker jeg ufattelig mye tid på å lese andres blogger. Og ofte føler jeg en trang for å dele hva jeg finner. Til nå har det mest gått ut over de jeg bor med...

Det kan godt hende jeg kommer til å skrive litt når/om jeg kommer meg utenlands. Det kan også hende det blir noen refleksjoner om hva jeg opplever, gjerne ispedd noen minner fra tidligere. Men jeg tror kanskje det blir mer videreformidling av hva jeg finner på nettet og respons på noe av det. 

Jeg har tenkt at det er ikke vits i å poste ting på nytt igjen - de finnes jo allerede på nettet fra før av. Men det er jo ikke sikkert dere leser de samme nettsidene som jeg gjør. Og det er jo fordi andre bloggerne poster ting de finner og liker at jeg også får del i de.

Ofte føler jeg meg priveligert som lever i denne tida. Så mye kunnskap og samtale mellom folk som virkelig kan sakene sine ligger åpent tilgjengelig på nettet. Det er veldig kjekt å kunne bare følge med i samtalen, og det er ikke alltid jeg føler jeg har så mye å legge til. Jeg håper likevel å tørre å kommentere litt mer enn det jeg gjør, selv der jeg ikke er sikker på om jeg har rett eller vet nok til å uttale meg. 

Internett er demokrati - og da er det plass til meg og!

Forklaring på hva som skjer i verden for tida

i allefall finanskrisa. Og den rammer vel alle, kanskje utenom oss som studerer. 
Det kan ta litt tid før videoen laster.

visninger